top of page

Beweging is essentieel

Bewegen heeft niet alleen invloed op jouw gezondheid, maar ook direct invloed op de snelheid waarin we fysiek en cognitief verouderen. Uit onderzoek blijkt dat te weinig bewegen kan leiden tot een energiecrisis in onze lichaam met als gevolg dat we meer risico lopen om ziek te worden en vroegtijdig te overlijden.


Te weinig bewegen kan leiden tot bewegingsarmoede en de effecten hiervan zijn aantasting aan jouw circadiaans ritme (bioritme) en de bevordering van systematische inflammatie, waardoor ons afweersysteem wordt aangetast.


Energie crisis


Naast het versnelde afname van onze fysieke fitheid (kracht, uithoudingsvermogen) en cognitieve prestatievermogen (reactiesnelheid, geheugen), loop je ook een grotere risico op bij het vroegtijdig krijgen van ziekten en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en dementie als je aan bewegingsarmoede leidt. Bovenal heeft te weinig bewegen een negatief effect op onze (rust) stofwisseling of basaal metabolisme, omdat onze skeletspieren (het grootste orgaan in ons lichaam) minder behoeften aan energie hebben.


Bewegen is een goedkoop medicijn


Meer bewegen bevordert de fitheid en gezondheid, maar een gebrekkige gezondheid heeft een negatief effect op zowel fitheid als beweeggedrag. Er is overweldigende bewijs voor het effect van bewegen op risicofactoren, morbiditeit en mortaliteit. Voldoende beweging heeft aantoonbare invloed op hoge bloeddruk, overgewicht, obesitas, te hoog cholesterol gehalte, insuline resistentie, glucose tolerantie, atherosclerose, de kans om te vallen en het risico op fysieke kwetsbaarheid (frailty).


Als ondernemer betekent dit dus dat je zo veel mogelijk wilt bewegen op de momenten wanneer het kan, daarnaast gaat het niet zo zeer over de tijd die je besteed aan het bewegen, maar meer over de kwaliteit van het bewegen zelf.


Nu we kort de literatuur over het belang van bewegen hebben besproken ga ik je een paar praktische tips geven over wat je kan doen om binnen een korte tijd om voldoende beweging op dagelijkse basis te verrichten.Bewegen in de praktijk


We hebben allemaal super druk, maar dat geeft ons niet het excuus om niet te bewegen.

Om zo effectief mogelijk te kunnen functioneren is bewegen van belang en dit kan je op een paar manieren doen:


Powerwalk

Een powerwalk is conditioneel wandelen oftwel sportief wandelen en het komt allemaal neer op fanatiek lopen met een tempo van rond de 6 à 7 kilometer per uur. Dit kan je het beste in de ochtend te doen door het bij je ochtendroutine te implementeren, daarnaast hoeft het maar 10 minuten te duren om de voordelen eruit te halen.


Touwtje springen

Ja inderdaad! Touwtje springen bevordert cognitieve vermogen en focus, ook helpt het met jouw cardiovasculaire gezondheid, daarnaast heeft 10 minuten touwtje springen hetzelfde effect als 30 minuten hardlopen.


Tabata

Tabata kun je best verwarren met HIIT. Sterker nog: een Tabata-training is een vorm van HIIT. De vorm van HIIT die je met Tabata doet is er eentje van 4 minuten. Je voert een oefening 20 seconde uit met maximale intensiteit en vervolgens houd je 10 seconden rust. Dit herhaal je 8 keer, waardoor je aan 4 minuten komt. Nu kun je verschillende Tabata-workouts natuurlijk ook met elkaar combineren, waardoor je workout geen 4 minuten duurt, maar misschien wel 8, 12 of 20 minuten.


HIIT

HIIT is een zware trainingsvorm van 20 tot 60 minuten waarin je zeer intensieve inspanningen afwisselt met pauzes van enkele seconden tot enkele minuten. Meestal doen mensen twee keer per week een HIIT. Je kunt deze trainingsvorm toepassen op allerlei beweegvormen, zoals (hard)lopen, fietsen, krachttraining, zwemmen, traplopen, etcetera. Ook het mixen van verschillende sporten in één HIIT komt vaak voor.


Krachttraining

Dit is een van de meeste effectieve dingen die je kan doen om jouw gezondheid te bevorderen, want krachttraining helpt met het bouwen van spier en kracht, dat heeft aangetoond voor een gezondere en kwalitatieve leven.Als jij hier niet genoeg aan hebt om het te kunnen toepassen in jouw huidige situatie, dan kan jij direct een call met mij inplannen om jouw vragen beantwoordt te kunnen krijgen.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page